23 Aprilie 2021 – Ziua Bibliotecarului din România – Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor


Încă din anul 1995 omenirea serbează pe 23 aprilie Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. România s-a aliniat la această zi internaţională și, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost decretată Ziua Bibliotecarului din România, astfel, această dată include sărbătorirea simultană a cărţilor, a autorilor, cu drepturile lor şi a bibliotecarilor.

Data de 23 nu a fost aleasă întâmplător. Ideea a fost oferită de Spania, unde are loc în această zi Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) și sunt comemorați doi coloşi ai literaturii universale: William Shakespeare (s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616) și Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Încă din Evul Mediu, fetele și femeile primeau flori, iar legătura cu cărţile este că femeile după ce acceptau florile de la bărbaţi le ofereau acestora câte o carte.


Vineri, 23 aprilie 2021, bibliotecarii școlari au celebrat Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor prin desfășurarea, online, a activității cultural-ştiinţifice Biblioteca mereu alături de cititori, activitate organizată și coordonată de doamna bibliotecar CCD Bihor, prof. Trofin Mariana Rodica.

În deschidere, organizatorul activității a transmis colegelor mesajul doamnei Pesantez Pozo Carmen-Leocadia, Şef serviciu SECŢIA PEDAGOGICĂ „I.C. PETRESCU” din cadrul BIBLIOTECII CENTRALE UNIVERSITARE „CAROL I”, București, președinte al Diviziunii Biblioteci școlare din cadrul Asociației Bibliotecarilor din România:

„Vă rog să transmiteți tuturor colegelor și colegilor gândurile mele calde și urarea de sănătate, putere de muncă, inspirație și împliniri profesionale și personale, încredere și speranța în bine.

LA MULȚI ANI de Ziua Bibliotecarului, a Cărții și Drepturilor de Autor!
La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele sfântului Sfântului Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință!”
În continuare, la ceas aniversar, a fost adus un omagiu celor 10 bibliotecare care s-au pensionat în perioada septembrie 2018 – februarie 2021.

În încheierea activității, bibliotecarii școlari au fost felicitați pentru munca depusă în slujba cărții, organizatorul și coordonatorul activității transmițând-le un emoționant mesaj: „Și să nu uităm că biblioteca este universul magic al gândului, imaginaţiei şi al sufletului, un labirint de cărţi, iar bibliotecarul este ocrotitorul acestora”.

Coordonator activitate:
Bibliotecar CCD Bihor,
prof. Trofin Mariana Rodica

Privacy Policy Settings